16 september 2014

Också i Piteå rör det sig....

Det var inte lätt att få den information om kommun- och landstingsval under valnatten eller gårdagen som jag ville ha. Men nu finns den. Nåja, helt klart är det ju inte, exakt var mandaten hamnar blir inte klart förrän om någon dag  när alla poströster från söndagen räknats och allt kontrollräknats.

Alltnog. I röda Piteå kommun så hände saker. S-partiet har styrt i sjuttio år, sägs det. Mestadels med egen majoritet, i andra fall med stöd av vänsterpartiet. S-partiet gick inte så bra i riksdagsvalet, men Stefan Löfven får i vart fall första tjing på att försöka bilda regering. I skrivande stund osäkert hur han lyckas, och i så fall hur.

I hela Norrbotten är det stor oro betr landstingspolitiken, dvs betr sjukhusens vara eller inte vara. I Piteå tillkom dessutom bl a den klantiga och överslätande hantering av sossemajoriteten betr SSU-skandalen, och så skolfrågan, som handlar om indragna skolor i byarna och hur den försämrar för barnen, men också om byarnas överlevnad.  Resultatet blev en ordentlig käftsmäll mot s-partiet. Sossarna förlorade sådär 14 procentenheter. I vissa byar utplånades de nästan. Rösterna gick i stället till centern och det nystartade Skolpartiet i Piteå - under förre språkröret för mp, Anders Nordin. I någon mån kan Norrbottens sjukvårdsparti även ha tagit en del "skolröster".  Hade skolpartiet haft lite resurser och mera tid hade de säkert tagit än fler röster.   Då hade s-partiet kanske inte kunnat fortsätta att regera med vänsterns stöd ens.  Eftersom då vänsterns tveksamma inställning i skolfrågan hade blivit klarare.

Alltså, s räknar med att styra i Piteå med vänsterpartiets benägna hjälp. Dvs rimligen blir styret i Piteå ett snäpp rödare än hittills till och med. V säger sig först vilja "utveckla" byarna innan de går emot nedläggningarna av skolorna, om jag förstått det rätt.  Vilket knappast är logiskt.  För att byarna ska ha livskraft och kunna utvecklas måste först av allt det vara solklart att skolorna blir kvar.  Det är grunden för byarnas överlevnad.   Då kan man med viss förtröstan tillföra även annat för att ge byarna en framtid, t ex jobb och bostäder och samhällsservice.
 Det stora felet med s-styret är ju att  sossarna de ser det självklart att de skall ha makten för evigt, att om de "samarbetar" så sker det  helt på deras villkor.
På riksplanet har nog sossepartiet insett att de inte  är självskrivna att ha makten, de måste lyssna på andra och samarbeta på riktigt. Spela på samma villkor som andra partier.  Att s i Piteå därför styr vidare med v till hjälp är därför olyckligt ur demokratisk synpunkt. Men man kan konstatera att oppositionen inte har lyckats föra fram sin politik speciellt väl.

S gick alltså rejält back. SD fick ett par mandat, trots obefintlig kommunal valrörelse och få kandidater. Sjukvårdspartiet gick framåt, medan de vanliga "gamla" partierna gick lite tillbaka. Utom centern vilken tog "skolröster" - i likhet med Skolpartiet.





Inga kommentarer: