10 maj 2008

Svenska Jazzriksförbundet, SJR, 60 år.

För sextio år, 1948, sedan bildades SJR, då uttytt till Svenska Jazzklubbarnas Riksförbund. Tjugo år senare var det tuffa tider för jazzen och en del av de då "aktiva" ville lägga ner förbundet. Dock ej alla.
Tvärtom blev det en 68-revolution och ett litet gäng entusiaster tog över förbundet och namnet ändrades till Svenska jazzriksförbundet.
Avsikten med namnändringen var att betona att det var till för alla jazzintresserade, inte bara för "klubbister". Klubbister på den tiden var folk som samlades för att spisa skivor. Inte alltid gillade de att gå ut och lyssna på levande jazz, vilket i och för sig under några år under slutet av 60-talet och en bit in på 70-talet inte var så lätt. Då publiken svek kunde inte många konserter anordnas.
Dock, det var för att råda brist på detta som SJR ombildades. Och tänka sig, SJR fortlever ännu! I allt väsentligt enligt de riktlinjer som 68 års män (ynglingar) drog upp.
Det man kunde önska vore dock att fler yngre jazzintresserade var aktiva i SJR och av jazz över huvud taget.
I dagarna håller SJR sin jazzriksdag, förlåt jazzrixdag. Att det är ett jubileum har jag inte sett uppmärksammats. Kanske råder en viss historielöshet. I dagens styrelse ser jag inget namn som var med i styrelsen 1968, men någon som dock var aktiv redan då.
Det man, som gammal jazzvän, skulle önska vore att det blev en förnyelse och föryngring av SJR.
Det som präglade 68 års förnyare av SJR var ett både-och. Både tradition och förnyelse, med tonvikt på visioner och förnyelse. Idag förefaller dels ha glömt sin historia, dels dock i stort fullfölja den inriktning som påbörjades 1968! Men det borde innebära en ständig omprövning också!

Inga kommentarer: