06 maj 2008

Sjuka löner!

Det är lätt att känna sympati för sjuksköterskornas lönekamp. Få anser annat än att de har ett viktigt och ansvarsfullt jobb. När vi blir sjuka vill vi ha vård.

Dock, löner är något relativt. Lönesättning påverkas av många faktorer. Nu fladdrar det runt många olika siffor i debatten kring vårdstrejken, men egentligen har jag svårt att se att sjuksköterskornas löner är direkt låga. '
Finns det bara två sorters löner – höga och låga? För de flesta förefaller det vara självklart att den egna lönen är låg, för låg och att de som har mer än en hundring mera i månaden, de är högavlönade. Något slags normallön, ett mellanläge finns bara i statistiken, inte i folks medvetande. I vart fall inte när man diskuterar löner och speciellt inte om man jämför med sin egen inkomst.
Få erkänner dock att de tillhör de högavlönade, och allra minst att de har för hög lön! Det finns ju alltid någon som har högre inkomst, om inte annat bland utländska direktörer, filmskådisar eller fotbollsproffs.

Nej, jag menar nog att sjuksköterskornas löner, rent generellt och utifrån de uppgifter som cirkulerar i pressen, verkar vara ganska rimliga. Detta också i förhållande till ansvar och utbildning. Ett problem är förstås att annan vårdpersonal med betydligt kortare utbildning och med lite mindre ansvar har snudd på samma lön. Och att läkarna har mycket, mycket högre lön. Liksom advokater och finansvalparna hos fondbolag och banker.
Själv har jag givetvis alldeles för låg inkomst, mycket lägre än en nyexaminerad sköterska... trots avsevärt längre utbildning.

Alltså, sjuksköterskornas situation beror nog på att det finns för många andra som har lite (eller mycket) högre lön. Detta har drivit upp den allmänna kostnadnivån, vilket drabbar alla med normala eller lägre löner. Att få upp såväl ingångslöner som snittlöner och dubbelt så höga generella pålägg som andra grupper, och en bra utveckling efter tjänsteår, det är lönlöst, hur mycket de än strejkar. Efter en tid försvinner även allmänhetens sympati i takt med att alltfler drabbas av uteblivna operationer och utebliven vård. Vem ska ge allergisprutorna nu när pollensäsongen kommer igång?

Något som skulle ge en chans till bättre löner vore givetvis att det fanns en alternativ arbetsmarknad än den offentliga sektorn för sjuksköterskorna. Privata arbetsgivare skulle betala vad marknaden kräver för att få bra personal. Men landsting och kommuner kan inte ständigt höja skatterna – och behöver inte det heller – när de i praktiken har vårdmonopol. Dessutom verkar det inte gå att rationalisera och effektivisera offentligt driven vård utan att det ger negativa konsekvenser för vården i sig. Däremot består byråkrati och otympliga strukturer.
Liksom hutlöst dyrbara stafettläkarsystem.

Det är svårt att se ett slut på denna konflikt som inte ger besvikelse hos sjuksköterskorna, men som samtidigt ändå höjer kostnadnivån och lönekonkurrensen över hela arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: