31 mars 2011

Låg lön kan ha hög köpkraft, apropå "18 kr/tim"

Uppdrag granskning behandlade igår lönesättningen för arbeten över gränserna. Även DN har skrivit om framför allt den del som handlade om de filippinska sjömännens löner.

Jag har lite kunskap om Filippinerna. Att vara sjöman är ett fint och eftertraktat jobb i Filippinerna! Och HÖGAVLÖNAT jämfört med det mesta annat där. Detta eftersom levnadsomkostnaderna i Phils (som vi förkortar det i dagligt tal) är mycket låga blir en relativt sett låg lön i ett utlandsjobb mycket värd i Phils. Mycket där kostar bara runt en tiondel jfrt med i Sverige. Sjömännen handlar inte i Sverige... Så 18 kr/tim (vilket var ett bristfälligt dokumenterat påstående i UG om det ska ses som den vanliga lönen) motsvarar en köpkraft i Sverige på bortåt 200 kr/timme. Netto. Jag skulle tro att en phil-sjöman ofta har en lön motsvarande den lön som landets president har. Eller betydligt högre. Det normala (jag vet inte hur det är i STENA-line) är att högre kvalificerade tjänster till sjöss har mycket bättre betalt än de enklare (som städare eller servitör).
Det vi alla bör ha är rimligen löner som är relativt lika i förhållande till kostnadsläget där vi bor och har våra utgifter.

Däremot borde de givetvis ha lite mera ledighet, och kortare arbetsdagar. För visst är det slitigt att jobba hela veckan runt och ibland över 10 tim/dag. Å andra sidan har de långa ledigheter hemma hos familjen i Phils. Där kan de också leva som "kungar" jfrt med hur jeepnydrivers, banana-pilots eller housemaids kan. Och även jämfört med lärare och många andra högutbildade.

Med högre löner skulle möjligen ännu fler filippinare försöka utbilda sig till sjömän och ta jobb på utländska båtar. Men de skulle då inte kunna konkurrera om jobben lika bra, och som kunder efterfrågar vi lägsta möjliga kostnader vare sig vi fraktar något eller reser som passagerare.

Är det då inte en brain-drain, när så många tar jobb utomlands? Javisst, så är det redan idag. De mera försigkomna filippinarna jobbar redan idag i hög utsträckning utomlands. Filippinska sjömän har en universitetsutbildning! Och många av de som arbetar som hembiträden i Hongkong, Singapore el i div arabstater, de kan vara utbildade lärare eller sjuksköterskor. Man beräknar att mer än 10% av Phils befolkning jobbar utomlands - och skickar hem sina löner. De håller ekonomin i gång hemma. Men visst är det synd att de inte (inte kan? inte vill?) stannar hemma och utvecklar landet!

Jakob Heidbrink har ett intressant inlägg i samma ämne på sin blogg.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Skulle du vilja jobba för 18 kr i timmen och inte en ledig dag på 6 månader. Tror jag nog inte.

http://gustinasochgustavsblogg.blogspot.com/
Hälsar Gunilla

Lars-Erick Forsgren sa...

Gunilla. Om du läst mitt inlägg noga så borde du förstå att det skulle jag verkligen vilja om jag vore en filippinare och hade (fint) hus på filippinerna och därmed råd att ha både en housemaid och kanske någon till anställd, som kunde serva mig. Det räcker min furstliga lön till nämnligen om jag är filippinsk sjöman med avtalsenlig lön.
Jag skulle dessutom inte ha den praktikantlön som nämndes i programmet, dessutom skulle jag ta det sjömansjobb, som även omnämndes i UG, med 44 tim/arbetsvecka. Givetvis med fria hemresor till Phils.

Vore jag svensk sjöman, och ville ha samma standard i förhållande till kostnaderna i Sverige som phils-sjömän har, då måste jag ha en månadslön på sådär 200 000 kr/månad. Netto.
Ska det vara någon logik i resonemangen så måste man jämföra lön med kostnadsläget där man ska göra av med pengarna.

Anonym sa...

Hur kan någon tycka att det är okej att samma jobb på samma arbetsplats ger olika lön bara för att människor kommer från olika delar av världen.

Den rätta lönen är den lön som råder i den del av världen där man jobbar.

Så försvinner inte jobb från oss bara av anledningen att det är billigare och så får människor från "fattigare" länder en lön att jämföra den lokala lönen med.

Den rätta vägen att gå är inte att lönedumpa för oss utan i de fall någon kommer hit för att jobba att det istället sätter i alla fall något ljus på hur dåliga lönerna är i många andra länder.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anonym.
Hur kan du i så fall mena att det är rättvist att man får olika mycket för pengarna beroende på var man spenderar dem?
Det är ju faktiskt så att sjömän är ute till sjöss. De spenderar pengarna där de bor, inte där de arbetar.
Anser du det rättvist emot svenska sjömän att en filippinsk sjöman tjänar motsvarande ett par svenska ministerlöner medan en svensk dito tjänar mindre än hälften av en svensk ministerlön?

I filippinerna anser man att filippinska sjömän tjänar mycket, mycket bra. Det är ett av de mest attraktiva yrkena. Vill du bekämpa fattigdom i Filippinerna bör du inrikta dig på de löner som är låga där. Med ditt resonemang ökar du klyftorna i Filippinerna.

Ska lönerna för sjömän vara desamma överallt så ska (och kommer att succesivt bli) även kostnaderna/priserna bli desamma över hela världen.
Vilket gör de fattigaste ännu mera fattiga. Eftersom du vill höja lönerna för de som redan har väldigt bra lön.

Anonym sa...

Hej

Håller helt med dig Lars-Erick, de filippinare jag har talat med tycker själva att de har bra lön i hemlandet.

Skulle filippinarnas lön höjas så skullde de bli arbetslösa, p.g.a TAP-avtalen.

Häls. Conny