02 september 2010

Städerskans barn, valpropaganda eller överlevnadsstrategi

Såg en del indignerade inlägg på Facebook inför Uppdrag granskningprogrammet om Städerskans barn. En del alliansanhängare befarade att det skulle vara ett angrepp på RUT. Och de rödgröna kanske hoppades på det.

Nå, makthavare har aldrig gillat att bli granskade. Vare sig de för tillfället befinner sig i regeringsställning eller hoppas på att bli det. Uppdrag granskning är en hackkyckling för makthavare av mångahanda slag.
Programmet handlade om att en del EU-länder faktiskt är så fattiga, inte minst p g a finanskrisen, att det finns människor som för överlevnadens skull känner sig tvugna att arbeta utomlands. I detta fall i Sverige. För att barnen ska få mat i magen, och kläder på kroppen.

Det gick faktiskt inte ut på att skylla på RUT. Att kalla det ett partiskt inlägg i valdebatten är löjligt överkänsligt, kritik måste man kunna ta. Men här var det inte emot RUT i sig. Det behövs ingen överdriven intelligens för att inse att det var barnens parti de tog. Och att mödrarna visserligen kände smärta i att behöva lämna sina barn kvar i hemlandet, medan de for till Sverige för att arbeta. I dessa fall som städerskor. Att man plockar ut just städerskor, det kan förstås man fundera omkring, är det värre att arbeta utomlands som städerska än något annat? Värre än att jobba som snickare eller rörmokare? Värre när kvinnan arbetar borta än när mannen gör det?

Att människor far utomlands för att försörja sig är ingen nyhet i sig. Ansågs det som speciellt graverande att det kan ske för folk som bor i nära europeiska länder som Lettland och Polen? Att det är värre än när t ex filippinskor (och filippinare) är gästarbetare i rikare länder?

Nej, det är inte RUT-avdragets fel att utländska kvinnor får chansen att bidra till sina barns försörjning. Det inser varje tänkande människa, och det påstod inte programmet heller. Däremot illustrerade programmet att det är svårt för människor att överleva när de inte har jobb, att de ibland ser sig nödgade att fara lång väg för att få en inkomst. En överlevnadsstrategi.
Det är ju något som allianspartierna brukar se som föredömligt.

Problemet är dock att barnen kommer i kläm. När mamma eller pappa inte är med dem så mycket som de skulle önska. I princip är det likvärdigt med, om än i något mindre grad, när föräldrar måste arbeta och barnen sätts på dagis... I de fallen brukar dock båda de svenska blocken anse det mindre skadligt... Tänka sig.

Inga kommentarer: