16 februari 2009

Var det bättre förr?

I en kommentar undras om det finns något ungdomsförbund som arbetar emot privatkopieringsersättningen (PKE, "kassettskatten"). Svaret är att jag inte vet det. Om de gör det så har det inte nått ut till en större allmänhet.

Med anledning av Pirate Bay-debatten så undras också om vi hade bättre politiker förr. Ja, kanske det. I vart fall tror jag att för några decennier tillbaka sedan var den ideologiska medvetenheten större i partiledningarna, likaså bland vanliga riksdagsledamöter och andra aktiva strax under den absoluta toppen. Det var inte bara makthungern som styrde. Därför lät man sig inte styras av partipiskan i samma mån som idag.

Partierna var dessutom större, hade fler medlemmar som kunde diskutera annat än nästa kommunala mötes dagordning. Alla satt nämligen inte i olika nämnder och styrelser även om uppdragen då var mångdubbelt fler än idag. Idag är det få medlemmar och en tystad intern debatt. Partiledningarna har tagit över och styr med hjälp av spin-doctors.

Att vara lobbyist har blivit lönsamt, och de trycker på politikerna mer än någonsin.

Apropå om det var bättre förr, den evige ungmoderaten Anders Björck har sagt ifrån betr FRA. Björck har alltid agerat som en yngling, som slänger ur sig mer eller mindre genomtänkta uttalanden, kom tidigt in i riksdagen, blev så småningom försvarsminister och hutade som KU-ordförande åt Carl Lidbom (s), känd för sina "lidbommarlagar". Nu sedan flera år landshövding i Uppsala med ytterst konservativ framtoning som majestätisk slottsherre.

När han nu protesterar emot FRA-historien genom att avgå som ordförande för FUN, försvarets underrättelsenämnd, anger han flera skäl. Han menar att FRA-lagarna (version 2.0? eller?) med dess olika "kontrollinstanser" blir ineffektiva, dyra och integritetskränkande. Jag har en liten misstanke att han också känner sig sårad att han tydligen inte skulle få förnyat förtroende som ordförande i FUN.

Nå, hur som helst är det bra att han protesterar, även om jag undrar varför han inte gjort det tidigare!

Att FRA-lagarna i sin senaste (och kommande?) utformning inte verkar vara några under av effektivitet ens ur underrättelsesynpunkt är väl snarast ett understatement.
Att den tilltänkta uppbyggnaden blir oerhört dyr är ingen nyhet, men förtjänar ju att än en gång påpekas.
Att det lapptäcke med olika "integritetsskydd" som FRA (2.0) ska bestå av inte ger ett integritetsskydd är också en gammal nyhet som bevisar att lagarna är feltänkta från start. Men det är bra det sägs igen, av en person som varit med ett tag.

Alltså, Anders Björck har än en gång trätt fram och tyckt till, och det har han gjort i en viktig fråga. Heders för det, Anders!

Jag vet inte om det var bättre förr, men då fanns ändå fler som vågade säga ifrån när det gällde integritet och mänskliga, demokratiska rättigheter. Och det var ju inte illa.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var politikerna bättre förr? Ja! men sedan kom den allmänna rösträtten...

Skämt åsido så är det ju en tydlig skillnad på andelen riksdagsmän men meriter från annat håll än politiken (akademi eller näringliv) nu och då. Sedan 1950-talet kan man antagligen räkna de disputerade riksdagsledamöterna på fingrarna. Var Olin den senaste professorn? Jag kommer inte ifrån känslan att det numer är det karriäristerna som inte dög till karriär anorstädes som satsar på politiken.

Björk kan ju ha gjort väsen av sig i sammanhang som inte blir offentliga innan, men haft den goda smaken att hålla tyst offentligt med hänsyn till sitt ämbete. En ordentlig näsbränna för Reinfeldt måste det i alla fall vara att en riktig kärnmoderat tar avstånd från regeringen i denna
fråga.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nja, Bertil Ohlin var nog inte den siste professorn i riksdagen, Gunnar Heckscher var väl också professor, plus några till. Som Bo Södersten. Men visst tunnades det ut rejält i och med 70 och 80-talen.

Herr karriärpolitikern Björck säger sig ha sagt ifrån internt tidigare. Men om det vet vi inget. Jag menar att han i det mesta varit en yvig pladderhatt, och hans motiv denna ggn kanske inte är helt rent.
Men ändå, även en blind höna kan hitta ett korn. Så vi får vara glada att han ändå hittat rätt denna gång.
Förhoppningsvis svider det lite i skinnet hos en och annan av dagens "ledare".

Anonym sa...

Jag tror att det kan finnas flera anledningar till Björcks beslut, men i första hand försöker man nog få igenom sin vilja, och hoppas in i det längsta på det.

Men, jag vet inte, jag är bara glad att någon gör något.