16 maj 2008

Vem styr flyktingpolitiken?

Nu ska Sveriges riksdag besluta om ytterligare en skärpning av politiken mot flyktingar, speciellt de papperslösa (vilket ju är normalt för flyktingar att vara, eftersom det inte är så lätt att ha legala papper från ett land vars regim man flyr ifrån). Papperslösa ska inte få annat än "akut" sjukvård. Vilket gör flyktingarna närmast rättslösa och försätter sjukvårdspersonal i svåra beslutssituationer. Och skapar samvetskonflikter. Det är en i högsta grad skamlig politik, som regeringen nu vill ytterligare skärpa.

Jag trodde, ville tro, att svensk flykting- och invandrarpolitik inte kunde bli sämre än den som Barbro Holmberg (s) bedrev. Hon var ju bottennoteringen i en lång rad av allt sämre utvisningsministrar.
Men den nuvarande moderat-Tobias, han konkurrerar onekligen hårt med Barbro H om sämstaplatsen, i vart fall i vissa avseenden.
Nu drabbar Barbro H "bara" gävleborgarna, men man undrar vad de gjort för ont för att ha henne som landshövding.

Jag skulle tro att Birgitta Ohlsson (fp) vore bäst person på Tobias Billströms post. Hon har ju integritet och ett starkt engagemang emot orättvisor och är en av de få kvarvarande social-liberalerna inom fp-toppen. Men vem vet, den posten kanske är en post för självmordskandidater? Kanske är det andra krafter som styr invandrings- och integrationspolitiken än den minister som för tillfället sitter där? Krafter och personer som inte vill skylta med sin gemena och cyniska inställning till folk födda utanför Sverige?

Inga kommentarer: